top of page
Writer's pictureTomislav Bosak

Coaching i financije – dobar spoj? Ili?

Okorjeli sam financijaš, više do 20 godina profesionalno se bavim brojevima. Zavolio sam ih kroz matematiku. Zašto? Kod njih me privukla logika, preciznost i kombinatorika. S brojevima imate uvijek konačni iznos bez obzira kako ih kombinirate. Brojevi jednostavno imaju tu ljepotu određenosti.


Velika odgovornost, preciznost i striktno držanje rokova

Posao u financijama koji sam počeo raditi 1999. godine, prvo za velike banke i uvijek vezan za riznicu. Na početku je to bila analiza i smanjenje rizika, a putovanje je išlo se do pozicije Direktora riznice našeg najvećeg telekoma i kasnije rada na projektu Svjetske banke. Velika odgovornost, preciznost i striktno držanje rokova su bile moje drugo ime.


Od 2005. godine, uz posao sam krenuo i putem duhovnog razvoja. Počeo sam sa Neuro-lingvističkim programiranjem (NLP), Theta Healingom i mnogim drugim tehnikama razvoja koji su mi jako pomogle u osobnom životu, ali ne mnogo u poslovnom okruženju. Nekako mi se čini da su te duhovne tehnike usmjerene na to da se ti osobno osjećaš dobro, zadovoljno i slično, dok su profesionalne edukacije kao MBA i slične vođene čistom logikom studija slučaja i poslovnih i financijskih analiza i strategija.


Duhovne tehnike, barem kako sam ih ja doživio, imale su fokus na osjećaje i duh, a profesionalne na novac i rezultate. Za cjelovit život trebam jedno i drugo, ali nisam uspio pronaći dobar spoj dok nisam otkrio coaching koji mi je promijenio život, osobni i profesionalni.


Slučajno otkriće coachinga

Coaching sam otkrio slučajno (ako slučajno postoji) kad sam ušao u svijet poduzetništva i više nisam imao dobre rezultate. 2019. sam pokrenuo svoj posao izrade poslovnih planova. Kojom logikom? Ako sam svojim bivšim poslodavcima zarađivao milijune, za sebe ću sigurno prilično lako zarađivati tisuće. Logično? Krivo.


Iako sam veliki stručnjak u financijskim analizama i dobro poznajem kako banke funkcioniraju to nije garant uspjeha u poduzetništvu. Za poduzetništvo trebaš biti kompletna osoba i u područjima u kojima si slabiji, kod mene je to bilo prodaja, marketing, pregovaranje i odnosi s kupcima odnosno sve ono što je u korporacijama netko drugi odrađivao za mene.


Nakon tri godine borbe u poduzetništvu i polovičnih rezultata našao sam se pred izborom: nastaviti gurati poduzetništvo kao do sada u nadi „da će biti bolje“, zatvoriti obrt i ići opet raditi za nekoga ili nešto promijeniti kod sebe. Odlučio sam potražiti pomoć i krenuti na coaching kod coacha (iliti trenera) koji uz duhovne tehnike ima i jako poslovno iskustvo.


Promjena mindseta i kick-off poslovnih rezultata

Konačno „alternativac“ koji razumije jezik i probleme biznisa. Tek sam na coachingu shvatio da ja nemam poduzetnički mindset (il' ti mentalni sklop), već korporativni. To se najviše ogledalo u mojoj profesionalnoj deformaciji na izbjegavanju pogrešaka koja je tako dobro funkcionirala u korporativnom okruženju, a za poduzetništvo je bila katastrofa. Na poduzetničkom putu je neizbježno rađenje pogrešaka, tu nije bitno koliko si puta pao, već kako si se brzo digao. Kao kod Rockya.


Kad sam promijenio mindset, gle čuda, poslovni rezultati su mi se utrostručili zbog toga što sam shvatio puno stvari. Coaching me vodio do rezultata na način da sam sam morao reprogramirati svoj mindset uz pomoć coacha i tako bolje shvatiti sebe da bi mogao bolje shvatiti druge. Svaki posao se temelji na odnosu između ljudi zato je to toliko važno. Coaching traje, ali daje trajne rezultate na poslovnom i osobnom planu.


Ako ste nezadovoljni, kad ćete napraviti prvi korak prema promjeni?

Comments


bottom of page